Archive for August, 2004
Nieuwe updates voor de server
Gisteren en vandaag nog wat aan m’n nieuwe server geprutst. De hardwareconfigrutie is nu denk ik zoals hij uiteindelijk zal blijven. Nadat ik afgelopen week al de RAID-1 configuratie had getest, heb ik gisteren en eergisteren nog even de rest van de hardware bekeken. Tot mijn schrik bleek de CPU (de Duron 1,3GHz) nogal heet te worden. Na wat onderzoek op internet blijk ik een Duron ‘model 7’ te bezitten, of te wel een Duron met Morgan-core. Dit is de één na laatste Duron-core die is verschenen. Alleen de Applebred-core verscheen nadien nog met een kloksnelheid van maximaal 1,6GHz. In totaal zijn er drie Duron-cores verschenen, te weten de Spitfire (eerste Duron), de Morgan en Applebred. Nu is de Duron van het toneel verdwenen en is zijn plaats in genomen door de Sempron, wat in feite gewoon Athlon XP’s zijn met een andere naam.
Maar goed, de cooling was niet goed, aangezien de processor in eerste instantie 80 graden werd. De processor werd gekoeld met een Spire heatsink met daarop een Papst 60mm fan. Nu was het weliswaar warm, maar 80 graden is overduidelijk niet goed. Nadere inspectie van het coolsysteem op de processor leverde op dat er nagenoeg geen koelpasta bleek te zitten tussen de processor en heatsink. Nadat dit alsnog was aangebracht en de fan was omgedraaid (zodat deze de lucht afzoog in plaats van op de sink te blazen) was de temperatuur circa 65 graden. Al een stuk beter, maar veel te warm in mijn ogen voor een budget-processor als de Duron. De heatsink was erg gaar, dus die moest vervangen worden. Na een zeer korte zoektocht is de keuze gevallen op de CoolerMaster CP5-8JD1F-0L.
Nu is de temperatuur circa 55 graden, wat redelijk is volgens mij. Bijkomend voordeel is dat de CoolerMaster fan, dankzij de grote afmeting van de fan (80mmx80mm) veel minder geluid produceert. De server is nu nagenoeg stil, aangezien ook de geluidsproductie van de hardisks verwaarloosbaar is, zeker in vergelijking met de ‘oude’ 60GB 5400rpm harddisk die in de vorige server zat (en dus is overleden).
Naast de cooler is ook de videokaart vervangen. Er zat tot nu toe een oude GeForce 2 GTS in met 64MB geheugen. Deze werd gekoeld door een fan, die behoorlijk veel geluid produceerde. Ik kon in eerste instantie geen andere videokaart vinden, maar bij een vernieuwde zoektocht tussen mijn oude hardware vond ik nog een videokaartje van een vaag merk. Deze werd passief gekoeld en is dus uitermate goed geschikt voor de server. Daarnaast is er nog een extra casefan geplaatst.
De oude Papst-cooler die op de processor van de server zat heb ik nu in mijn werkstation gezet. Ik twijfel alleen of dit een goede keuze is geweest. Hij is weliswaar een stuk stiller dan de Delta 60MP die op de processor zat, maar hij koelt ook een stuk minder. De processor is nu iets meer dan 60 graden wanneer hij ‘idle’ is, maar zodra deze belast wordt loopt de temperatuur snel op.
Linux RAID-1
Gisteren en vandaag m’n nieuwe server gebouwd en Linux geinstalleerd. Ik heb besloten Fedora Core 2 erop te zetten aangezien ik dit ook op m’n desktopsysteem gebruik, en dit erg goed werkt.
De server bevat nu de volgende componenten:
- MSI K7T Turbo Raid (met on-board Promise FastTrack100-lite controller)
- AMD Duron 1,3GHz
- 512MB Samsung (SDRAM 133MHz)
- Intel 100Mbit netwerkkaart
- 2x Maxtor 6Y080LO 80GB harddisks met 2MB cache en 7200rpm
De twee harddisks zijn in een software RAID-1 configuratie gezet waardoor de data op beide schijven wordt weggeschreven en men dus een exacte copy heeft van alle gegevens op de schijven. De how-to voor software RAID1 onder Linux met moderne (2.4 of nieuwer) kernels is hier te vinden.
Uiteraard heb ik goed getest of de configuratie werkt zoals ik wens. Ik heb beide 80GB schijven op de Promise-controller aangesloten zodat ze beiden een eigen IDE-poort hebben. Zodra er dus een uitvalt, zou de andere gewoon door moeten kunnen werken mits de IDE-controller blijft werken (wat uiteraard nog maar de vraag is bij zo’n Promise ding). Ik heb geprobeerd de computer te starten terwijl er 1 schijf uit het array is verwijderd. Dit werkte perfect. Ook heb ik geprobeerd de schijf op een andere controller aan te sluiten (de onboard IDE-controller die standaard op het moederbord aanwezig is) en de data te benaderen. Ook dit blijkt kinderlijk eenvoudig te zijn, door gewoon de partitie te mounten op een willekeurige directory in het filesystem en de data is gelijk te benaderen. Het is dus vrijwel uitgesloten dat nu nog door een harddiskcrash alle data verloren gaat.
De configuratie van de RAID1-arrays (het zijn er 3 in feite, 1 voor /boot, 1 voor / en 1 voor /home) heb ik gedaan met behulp van het installatie programma van Fedora Core 2. Dit is erg eenvoudig en vergt weinig kennis van RAID en de in Linux aanwezige tools voor dit doel.
Hieronder nog een screenshot van de RAID-configuratie zoals ik in de FC2 setup heb ingevoerd.
Harddisks afgeleverd
Zojuist kwam de postbode aan de deur met in totaal 380GB aan opslagruimte in de vorm van een viertal 80GB Maxtor harddisks met 2MB cache en een toerental van 7200rpm. Twee van deze harddisks zullen worden ingezet in de nieuwe server die ik aan het bouwen ben, één zal plaats gaan nemen in mijn werkstation en de vierde zal in de computer van mijn vriendin worden ingebouwd. Deze aankoop heeft mijn persoonlijke data-opslagcapaciteit in een keer met 400% vergroot.
Kapotte computers
Ik zit momenteel met een tweetal defecte computers. Mijn laptop is voordat ik op vakantie ging naar Kroatië reeds gestopt met functioneren. Toen is hij in reparatie gegaan, maar de uitgevoerde reparatie is gewoon slecht uitgevoerd waardoor hij nu dus nog stukker is dan dat hij eerst was. Ik ga hem, zodra ik weer in Eindhoven ben, weer laten repareren.
Daarnaast besloot eind juni de harddisk van mijn server dat hij zijn tweejarig leven erop had zitten en ging dus defect. Dit defect betekent tevens het einde van mijn server in zijn huidige vorm, aangezien er het een en ander gaat veranderen waarover later meer.
Update naar nieuwe WordPress
Ik heb zojuist de blogsoftware aangepast aan de nieuwe versie van WordPress. De software waarop deze weblog nu draait is versie 1.2. Tevens luidt deze aanpassing het einde van de weblog-vakantie in. De afgelopen weken heb ik weinig geschreven op deze site. Dit zal vanaf nu weer veranderen en ik hoop regelmatig nieuwe updates te gaan doen.
Ik ben van plan om de weblog wat aan te passen. Ik wil ook entries in het engels doen die (mogelijk onder een andere url) beschikbaar zijn voor niet-Nederlanders. De bedoeling is dat het in feite een Engelse versie van de weblog gaat worden die dus grotendeels dezelfde inhoud zal hebben.
De upgrade naar de nieuwe software is weliswaar doorgevoerd, maar dit betekend niet dat er nu een tijd niets aangepast zal gaan worden. De layout zoals deze nu is vind ik persoonlijk lelijk. Dat ga ik du saanpassen. Tevens is de interface taal volledig in het Engels, dat ga ik sowieso veranderen. De kleuren en de layout wil ik ook wat gaan aanpassen.
You are currently browsing the Martin @ Blog blog archives for August, 2004.