Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Archive for May, 2004

LaTeX geleerd

Morgen (eigenlijk is het al vandaag, maar ik moet eerst nog even slapen) moet ik huiswerkopgaven inleveren voor het vak Databases 1. Aangezien dit onder andere relationele algebra en de tuple-calculus omvat is dit niet zo makkelijk te typen in een reguliere tekstverwerker. Derhalve had ik besloten om het in LaTeX te maken. Het enige probleem was dat ik dit nog nooit had gebruikt/mee had gewerkt op enkele kleine test-sessies na. Dus ik ben gaan zoeken op internet naar handleidingen en uitleg en vond onder andere deze site met daarop deze handleiding voor LaTex. Na flink wat lees werk heb ik nu het gevoel dat ik de basis-beginselen beheers en heb ik succesvol mijn eerste huiswerkopgave in LaTeX gemaakt.

Een van de mooie aspecten van LaTeX is natuurlijk dat het eenvoudig in elke tekst-editor te gebruiken is. Daarnaast is het fatsoenlijk af te drukken of te publiceren omdat je het eenvoudig om kan zetten in Postscript, PDF of HTML formaat. Ik had eerst ook nog gekeken naar LyX, maar dat vond ik niet zo handig want dat werkt hetzelfde als dat ik gewoon OpenOffice.org gebruik. Mijn eerste met de hand gebouwde LaTeX-document betreffen de huiswerkopgaven voor het vak Databases 1 dus. De opgaven zijn hier te vinden en de (door mij geproduceerde uitwerkingen dus) zijn hier te vinden.

Ik kan zeggen dat het inderdaad wel fijn werkt als je er even aan gewend bent. Uiteraard moet je het eigenlijk wel gewoon onder Linux gebruiken.

Druk

Vandaag een drukke dag gehad, veel huiswerk gedaan, colleges gevolgd en vanavond vroegen ze ook nog m’n hulp voor het vertalen van een artikel voor Tweakers.net. Dankzij een samenwerkingsovereenkomst tussen Tweakers.net en Ace’s Hardware heeft Tweakers.net een betrouwbare stroom ‘eigen’ reviews. Deze worden echter eerst in het Engels geschreven en daarna door Tweakers.net-werknemers vertaald in het Nederlands. Vanavond hebben we een vergelijking tussen twee Socket 754-chipsets online geplaatst.

Het resultaat is hier te vinden.

Italie verbied P2P

The Register meldt dat het Italiaanse parlement een wet heeft aangenomen die het gebruik van P2P-programma’s voor illegale zaken, zoals illegale mp3’s en video’s, strafbaar stelt. In de meeste landen is het alleen strafbaar wanneer men zelf illegale content verspreid – dus upload in P2P-terminologie. In Italie is nu dus ook het downloaden strafbaar.

Het was natuurlijk een kwestie van afwachten voordat dit plaats zou gaan vinden. In het artikel is wel te lezen dat deze wet tot stand is gekomen onder druk van de filmindustrie.

Fedora Core 2 uitgebracht

Gisteren heeft het Fedora Project de tweede versie van de distributie Fedora Core uitgebracht. De nieuwe versie heeft als belangrijkste vernieuwing de 2.6-kernel, ondersteuning voor SELinux, Gnome 2.6, KDE 3.2.2, ALSA-ondersteuning en vervanging van XFree86 door X.org’s XServer. Ook is OpenOffice.org zodanig aangepast dat het uiterlijk conform de rest van de desktop omgeving is:

Fedora Core 2 - OpenOffice.org

Ik heb alle cd’s inmiddels op m’n laptop staan en ga ze morgen of overmorgen even branden om dan vervolgens de nieuwe versie van m’n favoriete distro te installeren.

EU stemt vóór software patenten

Tweakers.net – Nieuws [ FFII toont problemen software patenten ]: Gisteren heeft de Minister raad van de EU gestemd vóór de invoering van software patenten in Europa. Hiermee is – voorlopig – een definitief einde gekomen aan de mogelijkheid om zonder problemen vrije software te ontwikkelen en zijn we gedoemd tot Amerikaanse toestanden met betrekking tot patenten.
FFII Webshop
In september had het Europese Parlement nog wijzigingen voorgesteld die de software patenten in Europa minder vergaand zouden maken dan in de VS het geval is. Deze voorstellen zijn echter allemaal van tafel geveegd. Ook toezeggingen van landen als Duitsland, Polen en Litouwen om tegen de nieuwe wet te stemmen bleken weinig waard, aangezien de toevoeging van slechts één woord in een sub-artikel genoeg was om deze landen alsnog over de streep te trekken.

De FFII – Foundation for Free Information Infrastructure heeft een pagina gemaakt waarop zeer duidelijk wordt gemaakt wat de gevolgen van de wetgeving is. Op de pagina is een schermafbeelding van een webshop te zien met daarop aangegeven welke onderdelen onder een toegewezen patent vallen – patenten die dus nu geldig zijn. Hier is duidelijk te zien dat software patenten van toepassing zijn op de meest belachelijke zaken zoals het tonen van een VISA-logo, het gebruik van tabbladen, het bestellen via internet of telefoon, het downloaden van muziek, het tonen van een filmpje in een browser enzovoort. Het het concept ‘webshop’ in het algemeen valt onder een patent.

Er is nog één kleine kans dat de wet wordt aangepast. Dit is namelijk het geval als een meerdeherid van het Europese Parlment tegen de wet stemt – iets wat volgens de ffii niet onmogelijk is. De multinationals die uiteraard vóór een onbeperkte patent-wetgeving zijn zullen echter het EP gaan bestoken met dik betaalde lobbyisten die de parlementariers zeer waarschijnlijk zullen overhalen om de wetgeving ongemoeid te laten.

Waar is de democratie in Europa?

Linux eigenlijk ontwikkeld door de kerstman

Volgens Linus Torvalds is niet hij de geestelijk vader van Linux, maar zijn dit eigenlijk de Kerstman en Tooth Fairy (een fictief persoon die geld onder het kussen van een kind legt wanneer deze een melktandje verliest). Dit nieuws heeft Linus Torvalds – de onbetwiste geestesvader van Linus – bekend gemaakt als reactie op een niet-onderbouwd onderzoek van het Alexis de Tocqueville instituut. Dit onderzoeksbureau maakte gisteren in een persbericht bekend dat volgens een onderzoek Linus niet de grondlegger van Linux is. Dit ‘onderzoek’ – wat tegen betaling in boekvorm verkrijgbaar zal zijn – is gedaan met medewerking van Dennis Ritchie (uitvinder van C en Unix), Andrew Tanenbaum (docent aan de UvA, auteur van veel boeken en auteur van Minix – waarop Linux is geïnspireerd) en Richard Stallman (oprichter van de Free Software Foundation, grondlegger van GNU). Met name Stallman zal graag zeggen dat Linux niet alleen aan Linus Torvalds is toe te schrijven, aangezien hij zich er al ongeveer sinds de eerste release voor inzet dat Linux wordt omgedoopt naar GNU/Linux omdat de GNU tools een standaard onderdeel zijn van elke Linux-distributie en volgens hem bijna nog belangrijker zijn dan de kernel zelf.

Het onderzoek heeft natuurlijk weinig waarde. Uiteraard zijn de ideeën die in Linux zijn gebruikt direct afkomstig uit diverse Unix-varianten en afgeleide besturingssystemen. Maar Linus is toch echt de auteur van de eerste Linux-kernel (die eerst door hem Freax was genoemd, waarin hij ook nog refereerd in zijn reactie op het onderzoek). Linux is het resultaat van een evolutie van Unix-varianten die zijn samengebracht in een open-source implementatie. Als we gaan stellen dat Linus niet de grondlegger is van Linux, dan is Bill Gates ook zeker niet de grondlegger van Windows (ik weet niet of hij dat claimt, maar ik zou er niet van staan te kijken). De interface van Windows ia nemlijk verre van origineel en allerlei concepten van dit besturingssysteem zijn eveneens overgenomen uit andere besturingssystemen. Maar ja, dat zal het Alexis de Tocqueville Instituut (is het erg als ik de naam van dit instituut in een keer kan typen zonder op te zoeken?) niet gaan roepen, aangezien het instituut eerder heeft toegegeven dat het financieel wordt ondersteunt door Microsoft. Volgens eigen zeggen zijn ze echter altijd objectief …

Iedereen aan de WordPress

De producent van de momenteel nog meestgebruikte weblog-software Movable Type hebben een nieuwe prijslijst gepresenteerd voor hun software. Tot op heden was Movable Type gratis te gebruiken, maar het was geen ‘free’-software (zoals Linux en andere GPL-software). Ook veel open-source software ontwikkelaars, waaronder alle werknemers van WordPress.
Gelukkig heb ik bij het beginnen van deze weblog ervoor gekozen om gelijk vrije software te gebruiken, waardoor ik nu straks opeens ook de meeste gebruikte weblogsoftware gebruik.

Er zijn al flink wat overstappers van Movable Type naar WordPress. Een leuk artikel erover is hier te vinden. Leuk detail is dat Miguel de Icaza, directeur van Ximian, nu gaat zeggen dat “niet iedereen het nut van vrije software gelijk doorheeft”. Ik vraag me dan af waarom juist hij in eerste instantie voor Movable Type heeft gekozen…
Ook grappig is dat de ontwikkelaars van WordPress, die natuurlijk erg blij zijn met deze stap van de ontwikkelaars van Movable Type, de concurrentie met hun eigen product bestrijden. De weblog-post waarin ze SixApart (de ontwikkelaars van Movable Type) feliciteren hebben ze laten ‘pingen’ naar de weblog-post waarin SixApart hun nieuwe prijslijst bekend maken. Iedereen kan dus vanuit de trackbacks gelijk doorklikken naar de site van WordPress.. dat is nog eens makkelijk reclame maken 🙂

Sony-directeur valt Microsoft af

EE Times -Sony seeks life for Vaio beyond PC
“Other than XP,” said Kimura, “Microsoft has failed in its every attempt, including Windows CE and .NET initiatives” to extend the Windows platform into the consumer market. “We don’t see any of those new initiatives [becoming] a major success.”

Sony gaat het VAIO-merk ook gebruiken voor apparaten die niet onder de aanduiding ‘pc’ vallen, zoals muziek- en videoafspeel apparatuur. Het belangrijkste punt volgens de EE-Times is dat Vaio ook gebruikt gaat worden voor apparaten die niet onder Windows XP werken. Helaas heeft het bedrijf hiervoor in de plaats een eigen proprietair besturingssysteem ontwikkeld. Linux zal Windows XP niet gaan vervangen, maar hoogstens gebruikt gaan worden op enkele kleine apparaten.

Ook RIAA goochelt met cijfers

Ars Technica: Nielsen Rating System points to possible deceit in RIAA sales figures. Nadat eerder al in Australië en Groot-Britannië eigenlijk een toename in de cd-verkopen zagen in plaats van een afname, maar dit door gegoochel met cijfers zoveel mogelijk probeerde te verdoezelen, blijkt ook de Amerikaanse toezichthouder op cd-verkopen, de RIAA, zich aan hetzelfde vergrijp schuldig te maken. Volgens een journalist die eens nauwkeurig een aantal cijfers naast elkaar heeft gelegd, blijken de cd-verkopen in de US het afgelopen kwartaal met 10% te zijn toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze cijfers haalt hij uit een rapport van onderzoeksbureau Nielsen.

Dat de RIAA daarentegen een afname in de verkopen laat zien is te wijten aan het feit dat de RIAA alleen kijkt naar verscheepte cd’s. Dat wil zeggen: de cd’s die in de platenwinkel terecht komen. Nielsen houdt de cijfers bij van daadwerkelijk verkochte cd’s. Het verschil is te verklaren in het feit dat platenwinkels minder voorraad aanhouden en derhalve minder bestellen bij de platenmaatschappijen, terwijl ze eigenlijk dus meer verkopen. De cijfers van de RIAA laten dus een afname in de verkopen zien. Terwijl in werkelijkheid ze meer verkopen, minder voorraden hoeven te financieren en minder retourzendingen krijgen.

Ik krijg steeds meer het gevoel dat die platenindustrie de consument enorm aan het oplichten/misleiden is…

Nieuwe auto

Van het weekend onze nieuwe bolide opgehaald waarin ik en mijn zus kunnen rijden. Het betreft een Ford Orion 1.4 en die is alles behalve snel. Hij rijdt echter, en daar gaat het om. Later als ik geld heb, koop ik nog wel een snelle auto 🙂

You are currently browsing the Martin @ Blog blog archives for May, 2004.