Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Archive for January, 2004

Edsger W. Dijkstra

Naar aanleiding van een college gisteren waarin de wiskundige Edsger W. Dijkstra ter sprake kwam, ben ik eens wat informatie over deze man op gaan zoeken op internet. Hoewel ik al wat dingen van hem wist, ben ik er nu zeker van dat dit een invloed rijk man is geweest op het gebied van wiskunde, maar met name informatica. Hij is geboren in 1930 waarna hij met de hoogst mogelijke cijfers voor wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie in 1948 zijn gymnasium diploma behaalde. Daarna is hij gaan studeren aan de universiteit van Leiden en al tijdens zijn studie gaan werken bij het Mathematisch Centrum (nu het CWI, Centrum voor Wiskunde en Informatica) alwaar hij volgens diverse bronnen de eerste programmeur van Nederland was. Hij is daarna hoogleraar geweest aan de TU Eindhoven vervolgens Borroughs Research Fellow en daarna is hij hoogleraar geworden aan de University of Austin in Texas.

Hij is een van de grondleggers van de formele informatica, en heeft min of meer het afleiden van programma’s bedacht. Ook de Guarded Command Language, een formele ‘programmeertaal’ heeft hij bedacht. Ook heeft hij begedragen aan de ontwikkeling van de programmeertaal Algol, wat de eerste programmeertaal was met een formele beschrijving van de grammatica.

Verder is er niets mis met patenten hoor…

Slashdot: Een amerikaanse advocaat heeft een patent gekregen op het domein-naam systeem zoals nu gebruikt wordt in het WWW. Het patent wat hier beschreven wordt houdt in dat de advocaat nu ‘de uitvinder’ (dat beschrijft een patent toch?) is van het systeem wat het mogelijk maakt dat een groep mensen een domeinnaam kan krijgen in de vorm van ‘naam.subdomein.domein’ en een emailadres naam@subdomein.domein. Hij heeft Networksolutions en Register.com al aangeklaagd…

Paar daagjes gemist

Ik heb afgelopen drie dagen het even af laten weten. Voornamelijk wegens het niet in de buurt zijn bij een computer. Afgelopen zaterdag eerst wezen sporten waarna ik met een aantal vrienden was gaan eten in een restaurant en nog even wat gedronken in de stad. Zondag zalm gekookt en opgeruimd en gisteren heb ik mezelf verdiept in Java.

Java is echt een mooie taal. Ik denk dat het lastig is voor mensen die weinig of geen kennis hebben van object georienteerd programmeren, maar als je dat wel kan en alleen ervaring hebt met PHP, Visual Basic en C++ is Java echt een verademing. Je kunt echt extreem ‘cleane’ objectstructueren maken met alles erop en eraan zoals datahiding, inheritance, overloading enzovoort. Ook interfaces, een concept waarmee een reeks gelijksoortige objecten een uniforme interface afgedwongen kan worden, is erg gaaf. Ik ga er van de week nog verder mee aan de slag. Hopelijk kan ik dan ook wat van mijn vlijt online plaatsen. Ik heb m’n eerste java poging hier online gezet. De opdrachten voor dit programma zijn hier te vinden.

Week zit erop

Vanmiddag om kwart over vier de opdrachten voor computer networks ingeleverd. Daarna op weg naar Zeeland. Normaal duurt die reis ongeveer één uur en drie kwartier. Maar helaas had de trein vandaag weer vertraging. Het lag echter niet aan de NS. Op station Tilburg wilden de deuren van de trein niet direct open. Ongeveer 30 seconden nadat de trein tot stilstand was gekomen, riep de conducteur om dat de deuren in een ogenblikje open zouden gaan. Voor een goedgemutste reiziger was dit echter schijnbaar te lang, want deze besloot het raam van een deur in te trappen. Het gevolg was dat deze persoon aangehouden diende te worden en dat het raam van de deur gerepareerd moest worden voordat de trein kon vertrekken.

Het is wel weer een typisch voorbeeld van het gedrag van een bepaalde groep mensen in dit land. Ik hoop dat de dader een flink procesverbaal aan z’n broek krijgt gevolgd door een hoge boete. Het mooiste zou zijn als ze hem ff een tijdje opbergen, maar helaas zit dat er hier niet echt in. In Thailand zijn ze daar een stuk beter in. En het wérkt, getuige één van de twee vrijgelaten Nederlandse gevangen daar in het kader van het staatbezoek van onze koningin aldaar. De betreffende persoon gaf het advies, kort nadat bekend was geworden dat hij vrij gelaten zou worden, om geen drugs mee te zeulen naar Thailand omdat “het je leven verpest en dat dat het niet waard is”. Gelukkig worden ze hier in dit land ook steeds wijzer, nu een meerderheid van de tweede kamer ervóór is om de maximale tijdelijke gevangenisstraf te verhogen van 20 naar 30 jaar.

Momeenteel is de maximale straf die opgelegd kan worden aan een zware crimineel 20 jaar. Wegens een standaard strafvermindering van één derde van de opgelegde straf komt dit in de praktijk neer op iets meer dan 13 jaar brommen. Indien iemand heel erg misdadig is, kan levenslang worden opgelegd, wat dan ook écht levenslang is (in tegenstelling tot wat veel mensen denken). VVD, LPF, CDA en waarschijnlijk ook de PvdA zijn voor een verhoging van die 20 jaar naar 30 jaar, wat dus in de praktijk zal neerkomen op circa 20 jaar gevangenisstraf. Dat vind ik een goede zaak, en gelukkig zijn er nog meer mensen die zo denken. Strenge straffen hebben naar mijn mening zeker een afschrikkend effect en indien iemand tóch de fout in gaat geeft het de slachtoffers en betrokkenen een groter gevoel van gerechtigheid.

Tentamen Logica en Verzamelingen

Vanmorgen tentamen Logica en Verzamelingen gehad. Dat viel even flink tegen! Het tentamen ging voornamelijk over verzamelingen, relaties tussen verzamelingen, afbeeldingen, inductie bewijzen (volledige en versterkte) en aftelbaarheid. Het eerste stuk van het tentamen ging redelijk makkelijk voor m’n gevoel (dat ging over verzamelingen en de relaties ertussen) ook de opgave over relaties ging goed. Toen kwam er echter een opdracht over versterkte inductie en tot slot over Hasse grafieken. Daar heb ik dus flink wat punten laten liggen. Hopelijk heb ik het eerste deel dermate goed gedaan dat het tweede deel hierdoor wordt gecompenseerd. Ook de tijd was wel redelijk kort (2 uur).

Ik moet voor dit tentamen een 5 hebben om het vak te kunnen halen. Dus ik hoop op een redelijk cijfer. Nu moet ik nog even opgaven maken voor Computer Netwerken, wat relatief eenvoudig is. Daarna opweg naar Zeeland!

Nieuwe Gnome-programma’s

Ik kwam vandaag weer een paar leuke nieuwe Gnome-programma’s tegen die ik zeker binnenkort ga uitproberen (na m’n tentamens). De eersts is Muine wat een muziekspeler zou zijn met een vernieuwende bedieningsinterface. Het ziet er wel leuk uit. Het enige jammere is dat het geprogrammeerd is in C# met gebruikmaking van GTK# wat dus nogal wat dependencies met zich meebrengt.

Verder is er ook nog Blam! wat een nieuwsaggregator is, en waarmee dus overzichtelijk en eenvoudig sites als Slashdot, Tweakers.net maar ook Weblogs (van Gnome-hackers) kunnen worden gecheckt op nieuwe items.

Waarom is Java hoofdlettergevoelig?

Waarom is Java hoofdlettergevoelig? Dat vraagt iemand zich af op Slashdot.org. Dat persoon heeft duidelijk niet echt veel kennis van programmeren en programmeertalen in het algemeen. Hoofdlettergevoeligheid is behoorlijk handig en voorkomt een hoop fouten en onduidelijke namen. Hij komt met het argument dat Visual Basic (*kuch*) het ook niet heeft en dat moderne talen het niet nodig hebben.

Hoofdlettergevoeligheid is met name handig voor de mogelijkheid om bijvoorbeeld constanten te kunnen onderscheiden (die in veel talen met hoofdletters worden geschreven, wat een goed gebruik is maar geen verplichting). Zoals in de reacties op Slashdot wordt aangestipt is het ook voor wat meer wiskundig georienteerde berekeningen erg handig. Daar wordt vaak een kleine letter gebruikt voor een teller (variabele) tot een bepaalde waarde die is vastgelegd in een constante met dezelfde naam maar dan als hoofdletter geschreven. PHP heeft geen hoofdlettergevoeligheid, wat tot zeer vervelend op te sporen bugs kan leiden.

Tentamens

Vandaag weer een tentamen gehad van het vak Systeem Modelleren (voor de mensen die mij niet kennen: Ik doe Technische Informatica aan de TU/e). Dit tentamen betrof een hertentamen, en was vrijwel identiek aan het vorige tentamen. Helaas ben ik er nog niet zeker van of ik het nu wel heb gehaald, aangezien ik morgen het vak Logica en Verzamelingen heb, wat belangrijker is dan het tentamen van vandaag en waar ik dus veel meer tijd in heb geïnvesteerd.

Maar goed, we wachten de uitslag geduldig af.

BNN toch nog niet zeker van status?

Ik las op nieuws.nl dat BNN mogelijk toch nog uit het publieke bestel verwijnt. Tenminste, als het aan de LPF ligt. Zij willen niet dat de wetgeving wordt aangepast waardoor het verplichte aantal leden voor een publieke omroep wordt verlaagd van 300.000 naar 150.000 leden. De reden waarom de LPF tegen het voorstel zal stemmen is omdat de partij van mening is dat de staatsecretaris die het voorstel heeft ingedient dit puur en alleen doet om BNN ‘binnenboord’ te houden en het dus gelegenheidswetgeving is. ChristenUnie en SGP zijn overigens ook tegen de wetgeving, maar dat heeft een andere reden (heel verrassend) aangezien deze twee partijen de programma’s van BNN aanstootgevend zou vinden…

Ik had begrepen dat BNN met z’n huidige 160.000 leden zeker was van een plaats op de publieke zenders. Ook verbaast het me dat de SGP zo tegen is. Ik begreep namelijk altijd dat deze partij sowieso al tegen televisie is omdat dit slechte invloed zou hebben op de burgers. Veel streng gelovige gereformeerden hebben (en mogen?) ook geen televisie in huis.

Mobiele telefoon meest gehate uitvinding?

Op Slashdot.org is het opvallende bericht te lezen dat de meest gehate uitvinding volgens een onderzoek van het MIT de mobiele telefoon is. Volgens het artikel waarin deze bevinding wordt vermeld is de voornaamste reden dat ze er een hekel aan hebben het gevoel dat ze niet meer alleen kunnen zijn.

Ik zie het probleem eigenlijk niet zo. Als ik geen telefoon wil, zet ik hem gewoon uit. Een ander veel gehoorde klacht is dat mensen in de trein zitten te bellen… hoewel dat vooral een klacht van Nederlanders is volgens mij. In een trein moet je ook niet voor je rust gaan zitten. Als iemand in dezelfde coupe als jou zit te bellen luister je toch gewoon niet als je daar aan irriteert?

Na de mobiele telefoon werd de wekker (daar kan ik me wel iets bij voorstellen) het meest gehaat, gevolgd door de televisie (??), antwoordapparaat, scheermesjes, computers en magnetrons scoorden ook goed als meest gehaatte apparaat. Ik snap het niet hoor… ik vind een magnetron een fantastische uitvinding, evenals een computer (dat mag wel duidelijk zijn). Wat er zo erg aan de televisie is kan ik even niet helemaal bedenken. Volgens mij komt deze ‘haat’ voornamelijk door het gebrek van de gebruikers waardoor ze het apparaat niet goed kunnen bedienen. Misschien is de gebruiksvriendelijkheid van sommige apparaten niet helemaal ideaal, maar voor sommige apparaten moet je je nou eenmaal erin verdiepen voordat je het kan gebruiken. Met name een computer vereist wel enige kennis wat uiteraard tijd vergt om je erin te verdiepen. Ik vraag me af of dat ooit opgelost kan worden.

You are currently browsing the Martin @ Blog blog archives for January, 2004.